Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Toplantısı gerçekleştirildi

“`html

Türkiye-AB Ticaret Diyaloğu: Yeni Fırsatlar ve İşbirliği

Bugün, Ticaret Bakanlığı’nda düzenlenen “Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Toplantısı”na, Türkiye Ticaret Bakanı Bolat ve Avrupa Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic katıldı.

Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında Bakan Bolat, bu görüşmenin Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ekonomik ilişkilere yeni bir derinlik kazandırdığını ve olumlu bir gündemin oluşmasına zemin hazırladığını ifade etti.

Aralık 2024’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen arasında planlanan görüşmeyi hatırlatan Bolat, “Bu toplantıda, ticaret engellerinin kaldırılması, elektronik A.TR belgelerinin kabul edilmesi, Türkiye’nin TAREKS ve gözetim sistemleri konusundaki işbirliği ile yeşil ve dijital dönüşümde ilerlemeler kaydetmekte önemli adımlar attık. Ortak değer zincirlerimizi güçlendirerek, bu dönüşüm süreçlerinde birlikte hareket etme potansiyelimiz, gelecekteki işbirliklerimize yön verecektir.” dedi.

Bolat, aynı zamanda Gümrük Birliği’nin, Türkiye’nin sanayi altyapısının güçlenmesine ve Türk ürünlerinin dünyada rekabet gücünü artırmasına büyük katkı sağladığını dile getirdi.

Gümrük Birliği Yenilenmeli

Bakan Bolat, Türkiye’nin nitelikli iş gücü, dinamik üretim yetenekleri ve gelişmiş finans sistemi ile Avrupa’ya yakın bir üretim merkezi haline geldiğini vurguladı. Bolat, “Küresel tedarik zincirlerinin güvenliği açısından Türkiye, Avrupa için stratejik bir ortak olma niteliğine sahiptir. Jeostratejik konumumuz ve üretim potansiyelimiz, AB’nin kritik ürün tedarikinde bağımlılığını azaltmasına yardımcı olacaktır. Ancak, mevcut Gümrük Birliği yapısı günümüz ticaret dinamiklerine tam olarak uyum sağlamıyor ve bu konuda her iki taraf da hemfikir.” şeklinde konuştu.

30 Yıl Eski Kurallarla Gelecek Yönetilemez

Bolat, güncellenmesi gereken Gümrük Birliği’nin dijitalleşme, hizmet ticareti ve sürdürülebilir kalkınma gibi alanlarda ilişkilerimizi ileri bir noktaya taşıma fırsatı sunduğunu belirtti. “Gümrük Birliği’nin güncellenmesi artık bir tercih değil, bir zorunluluk. 30 yıl önce oluşturulan kurallarla 2025 ticaretini yönetemeyiz.” dedi.

Vize Serbestisi Talebi

Bolat, vize serbestisi konusunda Avrupa Birliği’nden somut adımlar beklediklerini vurguladı. Gümrük Birliği kapsamındaki taşımacıların, iş insanlarının ve şoförlerin AB ülkelerinde karşılaştıkları vize engellerinin kaldırılmasını talep etti. “Üye ülkelerden başta iş insanları ve akademisyenler olmak üzere, çeşitli meslek grupları için kolaylaştırılmış vize uygulamalarının acilen başlatılmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Bakan Bolat, AB kurumlarıyla yapılan görüşmelerde, vize süreçlerinin hızlandırılmasına dair olumlu ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. “Vize serbestisinin en kısa zamanda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanması bizim en büyük beklentimizdir.” diye ekledi.

Türkiye, AB İçin Stratejik Bir Ortağıdır

Bolat, Türkiye’nin sahip olduğu altyapı ve üretim gücüyle Avrupa’nın savunma ve inovasyon hedeflerini gerçekleştirmesinde önemli bir ortak olduğunu söyledi. “Bu toplantıda stratejik işbirliğimizi güçlendirecek yeni vizyonu oluşturduk.” dedi.

AB’nin, Türkiye ile ilişkilerini daha da güçlendirmeye kararlı olduğunu ifade eden Bolat, 1996’dan itibaren Türkiye’nin AB’ye ihracatının 10 kat arttığını ve Türkiye’nin AB’nin en büyük 5. ticaret ortağı haline geldiğini belirtti. Ülkemizin, AB için önemli bir üretim ve tedarik merkezi olduğunun altını çizen Bolat, “Avrupalı yatırımcılar, ülkemize yıllık 70 milyar dolar ihracat getiriyor.” ifadesini kullandı.

İşbirliğini Derinleştirme Taahhüdü

Maros Sefcovic ise toplantıda Türkiye ve AB arasındaki işbirliğinin daha da güçlenmesinin önemli bir gelişme olduğunu söyledi. “Bu yıl ikili ticaret hacmimizin 210 milyar avroya ulaşması bekleniyor. Türkiye, hem Gümrük Birliği ortağımız hem de AB aday ülkesi olarak geleceğimizde kritik bir rol oynuyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Sefcovic, toplantının ardından ticaretin önündeki engellerin kaldırılması yönünde ilerleme kaydedildiğini belirterek, “Sığır eti ithalatı gibi öncelikli konularda önemli adımlar atılmasının memnuniyet verici olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

“`

Related Posts

Ara zam artık acil! Yoksulluk 85 bini aştı, açlık asgariyi yedi bitirdi

Türk-İş’in yayınladığı Haziran 2025 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken aylık minimum harcama tutarı 26.115 TL’ye ulaştı. Gıda dışındaki temel ihtiyaçlar—kira …

Akaryakıtta büyük indirim! 50 liranın altına indi!

İran-İsrail gerilimi ile petrol fiyatları bir anda yükselince, bu gelişme akaryakıta zam olarak yansıdı. Ancak tarafların ve ABD’nin ateşkes açıklamaları tansiyonu düşürdü. Brent petrol yeniden 70 doların altına inerken akaryakıtta da tabela değişti …

MB açıkladı, Şimşek yorumladı: Program etkili

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyon anketini açıkladı. Piyasa katılımcıları, hanehalkı ve reel sektörün 12 ay sonrası için beklentilerinin yer aldığı “Sektörel Enflasyon Beklentisi” anketin haziran ayı sonuçları paylaşıldı. 2025 yılı …

Orta Doğu’da gerginlik sürüyor: Petrol fiyatlarında son durum

Dün 69,41 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 66,86 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün kapanışa göre yüzde 0,5 artışla 67,23 dolar oldu. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 65,09 dolardan alıcı …

Ticaret savaşlarında yeniden alevlendi: Avrupa Birliği ABD’ye gözdağı verdi

Ticaret savaşlarında gerilim yeniden tetiklendi. Avrupa Birliği, ABD baz seviyede gümrük vergisi uygulasa bile misilleme yapacağının sinyalini verdi.

Dev firmalara üretim yapıyordu: Konkordato ilan eden şirket, fabrikasını satışa çıkardı

Massimo Dutti, LC Waikiki ve DeFacto gibi firmalara üretim yapan ve konkordato ilan eden Aysunzade Tekstil, fabrikasını satışa çıkardı.