Kızamık vakalarında artış: Aşısız çocuklar için büyük risk!

Kızamık Virüsü Hakkında Prof. Dr. Ahmet Güzel’den Uyarı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, Amerika ve Avrupa’da kızamık vakalarının arttığını belirterek, kızamık virüsünün solunum yoluyla bulaştığını ve çevrede 2 saate kadar canlı kalabildiğini açıkladı. Özellikle aşısız çocuklarda bulaş riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güzel, kızamık aşısının %97’ye kadar koruyucu olduğunu ve ihmal edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Kızamığın yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve vücutta döküntü gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Güzel, hastalığın karakteristik özelliği olan döküntülerin baş kısmından başlayıp gövdeye yayıldığını ve ağız içinde beyaz ya da gri noktaların görülebileceğini söyledi. Bu belirtilerle karşılaşıldığında hemen bir hekime başvurulması gerektiğini ifade etti.

“Aşısız Çocuklarda Bulaş Riski Yüksek”

Hastalığın bulaştırıcılığının, belirtiler ortaya çıkmadan 4 gün önce başladığını belirten Prof. Dr. Güzel, döküntüler başladıktan sonraki 4 gün boyunca bulaştırıcılığın devam ettiğini söyledi. Bu nedenle bu dönemde kızamık şüphesi olan çocukların izole edilmesinin önemli olduğunu belirtti. Aşı dışında spesifik bir tedavi olmadığını vurguladı.

“Ciddi Enfeksiyonlara ve Nörolojik Sorunlara Yol Açabilir”

Kızamığın sadece döküntüyle sınırlı kalmadığını vurgulayan Prof. Dr. Güzel, virüsün akciğer enfeksiyonlarına, beyin dokusu tutulumuna ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabileceğini söyledi. Ayrıca enfekte olduktan 7-10 yıl sonra ciddi nörolojik hastalıkların ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.

Sıcak hava MS hastalığını nasıl etkiler? Uzman görüşü

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz’un (MS) kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 1-1,5 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Can İke, hastalıkta tanının genellikle 20-40 yaş arasında konulduğunu belirtti.

Topuk dikeni nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Modern yaşam tarzı ve hareketsizlik, topuk dikeni vakalarının artmasına yol açıyor. Uzmanlar, özellikle uzun süre ayakta çalışanlar, fazla kilolu bireyler ve uygun olmayan ayakkabı kullananların risk altında olduğunu belirtiyor. Topuk dikeni erken teşhis ve doğru tedaviyle büyük ölçüde önlenebilir.

Basur kreminden sonra şimdi de cilt güzelliği için östrojen kremi modası; profesörden kanser uyarısı

Basur kreminden sonra şimdi de cilt güzelliği için östrojen kremi modası; profesörden kanser uyarısı

Hamileyken böbrek kanseri olduğunu öğrendi; oğluna doktorunun adını verdi

Hamileyken böbrek kanseri olduğunu öğrendi; oğluna doktorunun adını verdi

‘Menopoz sonrası kanamalarda her 10 vakadan biri kanser işareti olabilir’

Kadınlarda menopoz sonrası dönemde görülen kanamalar hakkında önemli uyarılarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, postmenapozal kanamanın çoğu zaman masum nedenlere bağlı olabileceğini ancak yüzde 10-15 vakada rahim kanseri gibi ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğini ifade etti.