Torbalı Antik Kentinde Bronz Heykel Kalıntıları Bulundu
Torbalı ilçesindeki antik kentte gerçekleştirilen kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığının “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında, Sabancı Vakfı işbirliğiyle Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Aybek liderliğinde yürütülüyor.
Kazı çalışmalarında, antik dönemde “hurdalık” olarak kullanıldığı belirlenen alanda parçalanmış bronz heykel kalıntıları keşfedildi.
ERİTİLMEK ÜZERE PARÇALANMIŞ HALDE BULUNDULAR
Metropolis Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Aybek, yaptığı açıklamada, kazı esnasında bulunan bronz heykel parçalarını, bir mekanın köşesinde eritilmek üzere parçalanmış ve toplu halde bulduklarını ifade etti.
Helenistik döneme ait heykel parçaları ile Roma dönemine ait figürlerin bulunduğunu belirten Aybek, “Yaklaşık 2 bin bronz heykel parçası bulduk. Bu, meslek grubumuz için oldukça olağanüstü bir bulgu.” dedi.
Aybek, heykellerin parçalara ayrılmasının, Late Antik Çağ’da heykellerin geri dönüştürülmesine işaret ettiğini vurgulayarak, “Bazı buluntular arasında baş, göz, parmak ve sandalet gibi parçalar bulunuyor.” diye ekledi.
“HAYIRSEVERLERİN HEYKELLERİ OLABİLİR”
Prof. Dr. Aybek, Antik Çağ’da bronz heykellerin büyük bir değere sahip olduğunu belirterek, buluntuların “Metropolisli Apollonios” yazıtında bahsedilen, hayırseverlerin onurlandırılması için dikilen heykellere ait olabileceğine dikkat çekti.
Kare ve dikdörtgen bronz plakaların heykel imalatı veya tamiratına işaret ettiğini aktaran Aybek, şunları söyledi: “Heykel parçalarının yanında bulunan kare ve dikdörtgen bronz plakalar, üretim sürecine işaret etmektedir. Bazı heykellerde kare boşluklar bulunuyor. Bu boşluklar, heykelin kalıp aşamasında kullanılan demir pimlerin oluşturduğu delikleri kapatmak için kullanılmış. Plakalar, Metropolis’te bronz heykel üretimi veya tamiratının yapıldığını gösteriyor.”