Hipertansiyon Nedenleri

Hipertansiyon Riski ve Önlem Alınması

Hipertansiyonun nedenleri hakkında bilgi veren Prof.Dr. Murat Turfan, hipertansiyon riskini artıran faktörleri açıkladı.

Dünyada önlenebilir ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan hipertansiyon; atar damarlardaki kan basıncının sürekli olarak normalin üzerinde seyretmesi olarak tanımlanıyor. Dünya genelinde 1 milyar 280 milyon, ülkemizde ise 16 milyonu aşkın kişinin hipertansiyon hastası olduğu belirtiliyor. Başka bir deyişle, ülkemizde her üç kişiden biri hipertansiyonla mücadele ediyor. Ayrıca, yapılan son araştırmalar, hipertansiyonun artık 20’li yaşlarda ve hatta 15-19 yaş aralığında bile giderek daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor.

Acıbadem Kartal Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan, hipertansiyonun genç nüfusta hızla yaygınlaşmasında modern yaşamın getirdiği hareketsizlik ve fast food tarzı beslenmenin büyük bir etkisi olduğuna dikkat çekiyor.

Hipertansiyonda Erken Tanı ve Önemi

Murat Turfan hipertansiyonda erken teşhis ve tedavinin hayati önem taşıdığını belirterek, “Çünkü, gecikildiğinde kalp yetmezliği, inme ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Ancak hipertansiyon genellikle belirti vermeden organ hasarına yol açabilir. Bu nedenle, gençlerin hiçbir şikayeti olmasa bile 18 yaşından itibaren yılda bir kez tansiyonlarını ölçtürmeleri ve hipertansiyon risk faktörlerinden herhangi biri varsa yaşam tarzlarını daha dikkatli planlamaları son derece önemlidir” diyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan, hipertansiyon riskini artıran 8 etkeni açıkladı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu!

Obezite

Modern yaşamın bir sonucu olarak fiziksel aktivite azalırken fast food tüketiminin artması gibi faktörler nedeniyle obezite gençler arasında hızla yaygınlaşıyor. Obezitenin neden olduğu en önemli sorunlardan biri de hipertansiyon olduğuna dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan, “Aşırı vücut ağırlığı kalbi daha fazla çalıştırır ve damar duvarlarının gerginliğini arttırır, bu da kan basıncının yükselmesine sebep olur. Vücut kitle indeksindeki her 1 birimlik artış, hipertansiyon riskini %7 oranında artırır.”

Önlem Alınması Gerekenler: Sağlıklı beslenmeye özen gösterin ve düzenli egzersiz yaparak Vücut Kitle İndeksinizi 18.5–24.9 aralığında tutmaya çalışın.

Aşırı Tuz Tüketimi

Sodyum, yaygın olarak bilinen adıyla tuz, damarların kasılmasına ve buna bağlı olarak tansiyonun yükselmesine neden olur. Son yıllarda hipertansiyonun gençler arasında daha sık görülmesinde, bol miktarda tuz içeren fast food yiyeceklere yönelimin önemli bir rolü olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan’a göre.

Önlem Alınması Gerekenler: Dünya Sağlık Örgütü, günlük 5 gramdan fazla tuz tüketilmemeli, yemeklerde tuz yerine baharat, limon veya sarımsak tercih edilmelidir. Aşırı tuz içeriği nedeniyle fast food ve paketli gıdalardan kaçınılmalıdır.

Related Posts

Karaciğer yağlanması sinsi tehlike: Fark etmeden siroza götürüyor

Uzmanlar, karaciğer yağlanmasının hızla yaygınlaştığını ve obezite, sağlıksız beslenme ile hareketsiz yaşam tarzının bu durumu tetiklediğini belirtiyor. Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç, karaciğer yağlanmasının belirti vermeden ilerleyebileceğine ve tedavi edilmediğinde siroz ile karaciğer yetmezliğine yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Kızamık vakalarında artış: Aşısız çocuklar için büyük risk!

Son yıllarda dünya genelinde kızamık vakalarının artış gösterdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, bu durumun aşısız çocuklar için büyük risk oluşturduğunu ifade etti. Prof. Güzel, virüsün çevrede saatlerce canlı kalabildiğini belirterek, “Aşılanmamış her 10 çocuktan 9’u kızamığa yakalanıyor. Koruyuculuğu yüzde 97 olan aşı, bu hastalıktan korunmada en güçlü silahtır” dedi.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Zayıflama ilaçlarında ölümcül tehlike; akciğer tansiyonu riski!

Kontrolsüz kullanılan ilaçlar kalp yetmezliğine ve erken ölüme yol açabiliyor