Bilim insanları duyurdu: En sıra dışı gezegen sistemini keşfedildi

Bilim İnsanlarından Heyecan Verici Keşif: 2M1510 Gezegen Sistemi

Bilim insanları, Dünya’dan sadece 120 ışık yılı uzaklıkta, olağanüstü bir gezegen sistemi keşfettiklerini duyurdu.

Birleşik Krallık’taki Birmingham Üniversitesi’nden gök bilimci Amaury Triaud, keşfinin heyecan verici olduğunu belirterek, “Hem bir ikili sistem, hem de kahverengi cüce çifti etrafında dönen ve üstelik kutupsal yörüngeye sahip bir gezegen bulmak son derece etkileyici” dedi.

Kahverengi cüceler, gezegenler ile yıldızlar arasında kalan ara kütle sınıfında yer alıyor. Yaklaşık 13 Jüpiter kütlesine ulaşan bu gök cisimleri, çekirdeklerinde döteryum füzyonuna yetecek kadar kütleye sahip olsalar da klasik hidrojen füzyonunu başlatacak kadar büyük değiller.

Bu nedenle kimi zaman ‘başarısız yıldızlar’ olarak adlandırılsalar da aslında yıldız evriminin uç noktalarından birini temsil ediyorlar. Bu özellikleriyle kahverengi cüceler, yıldızların ve gezegenlerin nasıl oluştuğunu anlamak için bilim insanlarına önemli ipuçları sağlıyor.

Keşif, Birmingham Üniversitesi’nden Thomas Baycroft liderliğindeki ekip tarafından tesadüfi bir şekilde yapıldı. Araştırmacılar, ‘2M1510’ sistemindeki kahverengi cücelerin fiziksel ve yörüngesel özelliklerini incelemek üzere aldıkları ışık verilerinde, sistemin kütle merkezinde açıklanamayan bir oynama fark etti.

Gözlemlere göre, ‘2M1510 A’ ve ‘2M1510 B’ adlı kahverengi cüceler, Jüpiter’in yaklaşık 35 katı kütleye sahip. Birbirlerine oldukça yakın bir yörüngede dönüyorlar ve bu dönüş 20,9 gün sürüyor.

Sistemden uzakta, ‘2M1510 C’ olarak adlandırılan üçüncü bir kahverengi cüce daha bulunuyor. Güneş ile Dünya arasındaki mesafenin 250 katı kadar uzakta yer alan bu üçüncü cücenin, sistemin merkezindeki salınımdan sorumlu olamayacağı belirlendi.

Öte gezegenin yörüngesi ve kütlesi henüz tam olarak belirlenemedi. Yapılan tahminler, yörüngesinin 100 ila birkaç bin gün sürebileceğini, kütlesinin ise 10 ila 1000 Dünya kütlesi arasında olduğunu gösteriyor. En olası aralık ise birkaç yüz Dünya kütlesi civarında.

Araştırma ekibinin, belirsizlikleri gidermek üzere sistemi daha ayrıntılı gözlemlemeyi planladığı bildirildi. Araştırmanın yazarlarından Triaud, “Bu keşif tamamen tesadüfiydi. Amacımız böyle bir gezegen ya da yörünge yapısı bulmak değildi. Bu nedenle çok büyük bir sürpriz oldu” açıklamasını yaptı.

Related Posts

Cenazeler tarihinden dramatik bir örnek: Papa Pius XII’nin bedeninin patladığı tören

Roma’da 1958 yılında yaşanan bir cenaze töreni, tahnit uygulamalarının ne kadar hassas bir süreç olduğunu gözler önüne serdi. Papa Pius XII’nin isteğiyle uygulanan yöntem, dramatik sonuçlar doğurdu.

PlayStation Plus’tan önümüzdeki ay 22 oyun birden ayrılacak

Sony’nin PlayStation Plus servisi, son günlerde daha çok oyuncuları hayal kırıklığına uğratacak haberlerle gündeme geliyor. Bildiğiniz gibi Sony geçtiğimiz hafta PlayStation Plus’ın Türkiye’deki abonelik ücretlerine ciddi bir zam yaptı. Öyle ki …

Galaxy Z Fold 7 ve Z Flip 7 için tarih verildi!

Samsung, katlanabilir telefon işindeki çalışmalarına devam ediyor. Güney Koreli marka bu kapsamda çok yakında Z Fold 7 ve Flip 7 modellerini tanıtacak. Ürünlerle ilgili bugüne dek paylaşılan raporların ortak noktası seleflerine kıyasla önemli …

iPhone 17 Air’den yeni görüntü: USB-C portu kadar ince olabilir!

Apple’ın gelecek iPhone serisine ekleyeceği yeni iPhone 17 Air modeli, benzersiz ve ultra ince tasarımıyla öne çıkacak gibi görünüyor. Ve bu ince yapı, sızdırılan yeni bir görüntüde bir kez daha görenleri şaşırttı.

Windows 11’e yeni özellikler geliyor; ama herkes bu özellikleri alamayacak!

Microsoft, Windows 11 için yeni özellikler üzerinde çalışıyor. Ama ne yazık ki bunları herkes alamayacak; yapay zeka destekli yeni erişilebilirlik ve öğrenme özelliklerinden bazılarını almak için Copilot+ bilgisayara ihtiyacınız olacak.

Kopya çektiği için üniversiteden atıldı, hile yapmak için yapay zeka geliştirdi

Yapay zeka, yaratıcı ve üretken çözümler kadar, etik sınırları zorlayan girişimlere de ilham kaynağı oluyor. Hile yapmak için tasarlanmış Cluely’nin eğitim ve iş dünyasında nasıl bir tehdit oluşturduğu, yasal ve ahlaki açıdan tartışılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir