ABD Büyükelçisi Tom Barrack: Merkezi Hükümet ve Kürtler Arasında Anlaşmazlık Devam Ediyor
ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Suriye’de merkezi hükümet ile Kürtler arasında güçlerini birleştirme konusunda hala anlaşamadıklarını belirtti. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansına açıklamalarda bulunan Barrack, taraflar arasında ciddi görüş ayrılıkları olduğunu ifade etti.
Anlaşmazlığın Suriye’deki yeni hükümetin kontrolünü sağlamlaştırmaya çalışırken sürekli engel oluşturduğunu vurgulayan Barrack, Suriye’nin geçici devlet başkanı Ahmed eş-Şara ve ülkenin kuzeydoğusunu büyük oranda kontrol eden Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) komutanı Mazlum Abdi’nin Şam’daki görüşmeler sonrası açıklamalarda bulundu.
SDG’nin yeni Suriye ordusunda ayrı birim olarak varlığını sürdürmek istediğini ancak Şam yönetiminin SDG’nin lağvedilmesini ve üyelerinin bireysel olarak orduya katılmalarını tercih ettiğini belirten Barrack, taraflar arasında büyük bir sorun olduğunu ifade etti.
Barrack, ilerleme sağlanmasının güven, bağlılık ve anlayışa dayalı olduğunu belirterek “Bu tip şeyler küçük adımlarla gerçekleşir çünkü ilerleme sağlanması güven, bağlılık ve anlayışa dayalıdır” dedi.
ABD’nin Suriye hükümetine ve yeni Suriye ordusuna güveninin tam olduğunu vurgulayan Barrack, SDG’nin IŞİD’le mücadelede değerli bir ortak olduğunu ifade etti. Ayrıca, SDG’nin yeni hükümete saygılı bir şekilde entegre olma fırsatına sahip olduğunu belirten Barrack, ABD’nin yaklaşık 1300 askerini tamamen çekmek için acele etmediklerini söyledi.
Suriye Yetkilisi: ‘Ülkenin Bölünmesini veya Federasyonu Reddediyoruz’
AFP’nin haberine göre, eş-Şara ve Abdi liderliğindeki heyetlerin Şam’da Mart ayında varılan anlaşmanın yürürlüğe girmesi konusunda yaşanan tıkanıklığı görüştüğünü bildirdi. SDG, anlaşma ile Suriye’nin yeni yönetiminin kurumlarına entegre olmayı kabul etmiş ancak anlaşma henüz yürürlüğe girmemişti.
Şam’daki son görüşmelerde SDG kontrolündeki bölgelerin Suriye’ye ekonomik ve askeri entegrasyonu ele alındı. Suriye’nin resmi televizyonu El-İhbariye’ye göre, Suriye hükümetinden bir yetkili, “Tek Suriye, Tek Ordu, Tek Hükümet” prensibine bağlı kalındığını ve ülkenin bölünmesini veya federasyonu ilkesel olarak reddettiklerini belirtti.
Mart’taki Anlaşma İçeriği
Mart ayında imzalanan entegrasyon anlaşmasına göre, tüm Suriyelilerin siyasi süreç ve devlet kurumlarındaki temsilinin garanti altına alındığı ifade ediliyordu. Kürt toplumunun Suriye devletinin ayrılmaz bir parçası olarak tanındığı ve anayasa hakları dahil tüm haklarının garanti altına alındığı belirtiliyordu.
Anlaşmanın uygulanmasıyla SDG’nin kontrolündeki petrol ve gaz sahalarının devlete geçeceği ve SDG’nin Suriye’nin güvenliği ve birliğine yönelik tehditlerle mücadele etmeyi kabul ettiği vurgulanıyordu. Anlaşma, Suriyelilerin evlerine geri dönüşüne olanak tanıyacak düzenlemeleri de içeriyordu.
Ayrıca, anlaşma nefret söylemi ve ayrılık çağrılarını reddediyor ve Suriyeliler arasında anlaşmazlık tohumlarını önlemeyi amaçlıyordu. Anlaşmanın 2025 sonuna kadar hayata geçirilmesi için kurulacak komiteler de öngörülüyordu.
SDG’nin en az 20 bin YPG savaşçısı olduğu tahmin edilirken, Türkiye ise YPG ve PYD’yi “PKK’nın uzantısı” ve “terör örgütü” olarak nitelendiriyor.