Ford’un 3 poplüler modelinden üzen haber: Büyük zam geldi

Ford, Yeni Gümrük Tarifeleri Sonrasında Meksika’dan Üretilen Modellerin Fiyatlarını Artırdı

Ford Motor Company, ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni gümrük tarifelerinin ardından Meksika’da üretilen üç popüler modelinin fiyatlarını artırdı. 2 Mayıs tarihinden itibaren yürürlüğe giren bu artış, Mustang Mach-E, Maverick pickup ve Bronco Sport modellerinin bazı versiyonlarını etkiliyor. Artış oranları model bazında değişmekle birlikte, 2.000 dolara (77 bin TL) kadar çıkabiliyor.

Ford’un sözcüsüne göre, zamlı fiyatlar sadece 2 Mayıs’tan sonra üretilen araçlar için geçerli olacak. Bu araçların bayilere Haziran sonuna kadar ulaşması bekleniyor. Şirket, fiyatların artmasında yıl ortası güncellemelerinin etkili olduğunu ancak yeni gümrük vergilerinin de rol oynadığını belirtti ve “Vergilerin tamamını müşterilere yansıtmadık” dedi.

Euronews’te yer alan habere göre, Ford’un alınan kararı, Trump’ın başlattığı ticaret savaşının sektöre maliyetini açıkça ortaya koyuyor. Şirket, bu politikaların 2025 yılına kadar olan ek maliyetinin 2,5 milyar dolar olacağını duyurdu ancak bu yükü 1 milyar dolara kadar düşürmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Şirketlerin Gümrük Tarifeleri Karşısındaki Durumu

General Motors rakip Ford’a göre, gümrük tarifelerinin 4 ila 5 milyar dolar arasında bir maliyet oluşturacağını belirterek, bu maliyetin en az yüzde 30’unu telafi etmeyi hedeflediklerini duyurdu.

Ford’un hisseleri, alınan kararın ardından %1,7 düşüşle 10,26 dolara kadar geriledi. Şirket, bazı modeller için 4 Temmuz hafta sonuna kadar geçerli özel indirim programları süreceğini belirtti.

Otomotiv sektöründe belirsizliklerin hakim olduğu bir dönemde, yüksek gümrük vergileri otomotiv sektörünü derinden etkilemeye devam ediyor. Ford’un ABD’de %79’a kadar yerel üretim yüzdesiyle rakibi General Motors’un önüne geçmesine rağmen, uygun fiyatlı modeller hala Meksika’dan ithal ediliyor, özellikle Maverick modeli önemli bir yer işgal ediyor.

Diğer yandan, bazı markalar (örneğin BMW) Temmuz ayından itibaren vergi indirimlerini beklerken, bazı üreticiler (örneğin Porsche ve Audi) fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu savunuyor.

Related Posts

DEİK: Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ticaret hacmi 327 milyar dolara ulaştı

DEİK: Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ticaret hacmi 327 milyar dolara ulaştı

Malezya perakende satışlarında olumlu seyir hakim

Malezya İstatistik Dairesi tarafından yayımlanan verilere göre, ülkenin perakende satışları 2025 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 arttı. Bu oran, Şubat ayındaki yüzde 5,7’lik revize edilen artışın üzerinde gerçekleşti …

Piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı – 10 Mayıs 2025

Küresel piyasalarda, ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerine olan iyimserliklere karşın yatırımcıların temkinli davranmayı sürdürmesiyle geçen hafta karışık bir seyir izlenirken, gelecek hafta gözler ABD’de açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

İslam Memiş’ten altın için büyük dalgalanma uyarısı: Fiyatlar uçuşa mı geçiyor?

Altın fiyatları Nisan ayında yatırımcısına en yüksek getiriyi sağladı. Ancak uzmanlar, Mayıs ayında piyasada sert dalgalanmaların yaşanabileceğini belirtiyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, ons altının 3 bin doların altına sarkabileceğini ve yılın ikinci yarısında 3.700-3.800 dolar seviyelerine ulaşabileceğini öngörüyor.

Koca ilçede kala kala 7-8 kişi kaldı: Bittik biz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki hal kapanma noktasına geldi. Hal esnafı iş yapamamaktan dert yanarken denetimsizlikten şikayet etti. Korsan ticarete denetim yapılmasını talep eden esnaf, “Eskiden şimdiki satışın 50- 60 katıydı, 100 katıydı belki …

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş